mobiel menu openen

Ondernemingsplan maken

Een goede start van uw eigen onderneming is het schrijven van een ondernemingplan. Een ondernemingsplan maken klink moeilijk maar hoeft dat niet te zijn. Een goed begin is een stukje mindmapping, het op een vel papier schrijven van allerlei termen waar u binnen uw bedrijf iets moet. Deze kunt u later dan uitwerken bij het maken van het ondernemingsplan.

Een mindmap gebruiken om uw ondernemingsplan te maken

Bij uw mindmapping zou u de volgende termen kunnen hebben opgeschreven: Bedrijfsnaam kiezen, website laten maken, leveranciers, klanten /werk zoeken, Kvk aanvragen, Zakelijke bankrekening, thuis werken of bedrijfsruimte huren.

Al deze zaken verdienen uw aandacht en zouden terug kunnen komen als u uw ondernemingsplan gaat maken.

Wat hoort verder in het ondernemingsplan

Een ondernemingsplan maken doet u vaak niet alleen voor uzelf maar ook voor bedrijven en instellingen waarmee u te maken zult krijgen als u uw bedrijf heeft gestart zoals leveranciers en geldverstrekkers. Zij willen meer weten dan wat u gaat doen in uw onderneming, zaken om zeker ook op te nemen in uw ondernemingsplan zijn een beschrijving van uzelf als persoon: welke vaardigheden heeft u, (niet alleen de dienst die u levert maar ook zakelijk) en wat vind u belangrijk in uw leven.

U bedrijft de producten en/of diensten natuurlijk uitgebreid in het ondernemingsplan, maar ook hoe u klanten denkt te vinden en een financiële plan zijn belangrijk.

Meer voordelen

Een ondernemingsplan maken geeft u en anderen inzicht in de levensvatbaarheid van uw eigen onderneming en zorgen voor een bepaalde houvast wanneer uw eigen bedrijf is gestart. Zo kunt u zien hoe u bepaalde zaken had verwacht en kunt u bijsturen op het moment dat de verwachtingen niet worden waargemaakt.

Ondernemingsplan maken met een accountant

Bij het starten van een groot bedrijf kan het verstandig zijn om ook een accountant naar uw ondernemingsplan te laten kijken. Een accountant heeft veel inzicht in een eigen bedrijf starten en kan eventueel zaken waar u zelf geen kennis van heeft toevoegen aan het ondernemingsplan.

U kunt het maken van het ondernemingsplan ook geheel overlaten aan een accountant of andere specialist, maar het is zeker aan te raden om hier ook zelf goed over na te denken. Het is tenslotte uw onderneming en het slagen ervan kan alleen door uw toedoen plaatsvinden. Een ondernemingsplan maken helpt u zaken goed door te denken en kan problemen na het opstarten van het bedrijf voorkomen.

Over Ondernemers
Winter Sierhekwerk

Ervaren lasser Arjan hoorde het al een tijdje uit zijn eigen omgeving: wil je niet voor jezelf beginnen in de metaal? Het idee leek hem wel wat en in 2010 waagde hij de grote stap. Hij huurde een kleine loods en startte met zijn allround-metaalconstructie....

> lees verder
Fysiotherapie Bennie de Jonge

Een bijzonder ondernemers verhaal komt ook van Bennie de Jonge uit Klazienaveen (Drenthe). Al op jonge leeftijd sloeg Bennie aan het ondernemen waarbij hij in de jaren 90 uiteindelijk een behoorlijk transport bedrijf heeft opgebouwd in Emmen. Grote krantenjongen Wat....

> lees verder
naar boven