mobiel menu openen

Accountants en boekhouders

Er zijn boekhouders en er zijn accountants. De beroepen worden echter vaak door elkaar heen gebruikt en voor de gemiddelde ondernemer zijn de verschillen ook klein. Een verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat een accountant een bevoegdheid heeft om verklaringen van financiële betrouwbaarheid uit te reiken. Voor veel kleine bedrijven is zoiets echter niet van belang.

Wat kan een boekhouder of accountant voor mijn bedrijf doen?

Wat een boekhouder of accountant precies voor uw bedrijf zou moeten doen is voor een groot deel afhankelijk van de eigen ideeën die je als ondernemer hierover hebt. Sommigen willen zelf helemaal niets met de administratie van hun zaak te maken hebben en betalen graag een boekhouder om (bijvoorbeeld) wekelijks langs te komen en de administratie te doen. Anderen willen graag zoveel mogelijk zelf doen om geld te besparen en het gevoel te hebben dat ze zelf alle touwtjes in handen hebben. De laatste categorie zal de hulp van een accountant alleen gebruiken om de boekhouding af en toe te laten controleren of eventueel de lastige zaken, zoals personeel en belasting door een boekhouder of accountant te laten doen.

Belastingaangiftes, wees zeker van de juistheid

Een van de lastige zaken qua boekhouding is de belastingaangiftes. Veel ZZP-ers of andere kleine zelfstandigen kiezen ervoor om in ieder geval dit deel uit te besteden aan een administratiekantoor. Niet alleen moet elk kwartaal de omzet (BTW) belasting worden uitgerekend en betaald, ook is er jaarlijks de inkomstenbelasting. Vooral ook voor kleine ondernemers is het belangrijk deze zaken goed voor elkaar te hebben zodat uw eigen bedrijf niet de problemen kent van tegenvallende belastingheffingen en de financiële problemen die dit met zich meebrengt.

Online met uw accountant

Een moderne variant van de boekhouder die samenwerkt met de ondernemer is diegene die gebruikt maakt van internetboekhouden. Via deze software is het mogelijk om samen te werken aan het bijhouden van de boekhouding, waarbij uw accountant of boekhouder eventueel direct (via een chatfunctie) feedback kan geven. Lees meer over boekhoudingprogramma’s.

Over Ondernemers
Auto Chiptuning voor Emmen en omgeving door MDV Performance

Geniet je van het autorijden? Houd je van kracht, snelheid en het gevoel van vrijheid dat een snelle auto je geeft? Rijdt je een Audi, VW of BMW en vraag je je af of het nog beter kan? Het antwoord is ja! Met chiptuning haal je nog meer PK’s uit....

> lees verder
Metalen pubborden voor je Mancave bij Bardecoratie.nl

Waar het ooit nog lastig was een eigen ‘handeltje’ te beginnen, klanten te vinden en aan marketing te doen is dat vandaag de dag geen enkel probleem meer. Door het starten van een Facebook pagina, je spullen op Marktplaats te zetten of, als....

> lees verder
naar boven